Dataran Taksim sebagai pusat kota Istanbul.
Dataran Taksim sebagai pusat kota Istanbul.

Untuk memahami tunjuk perasaan yang berlaku di Dataran Taksim, Istanbul, minggu ini, dan untuk memahami mereka yang berani keluar ke jalanan, berhadapan dengan  polis dan gas pemedih mata, saya ingin berkongsi satu cerita peribadi . Dalam memoir saya, “Istanbul,” saya menulis tentang bagaimana seluruh ahli keluarga saya pernah tinggal di rumah pangsa yang membentuk blok apartmen Pamuk, di Nisantasi. Di hadapan bangunan ini berdiri sebatang pokok berangan  berusia lima puluh tahun, syukur kerana pohon itu masih tegak di situ. Pada tahun 1957, majlis bandaran memutuskan untuk memotong pokok tersebut dalam usaha untuk meluaskan jalan. Birokrat angkuh dan gabenor kuku besi itu tidak mengendahkan tentangan penduduk di sekitarnya. Apabila tiba masanya untuk pokok itu ditebang, keluarga kami menghabiskan siang dan malam di jalanan, bergilir-gilir menjaganya. Dengan cara ini, kami bukan sahaja melindungi pokok kami itu tetapi juga mencipta memori yang dikongsi, yang mana seluruh keluarga kami masih mengenangnya kembali dengan rasa bahagia, dan memori ini juga satu ikatan kebersamaan.

Hari ini, Dataran Taksim adalah pokok berangan kepada Istanbul. Saya tinggal di Istanbul selama enam puluh tahun, dan saya tidak dapat bayangkan jika ada  peduduk di bandar ini yang tidak mempunyai sekurang-kurangnya satu memori yang berhubungan dengan Dataran Taksim. Pada tahun-tahun sembilan belas tiga puluhan, dalam berek  lama rejimen artileri –yang kerajaan kini mahu menukarnya ke sebuah pusat membeli-belah itu—mempunyai sebuah stadium kecil bola sepak yang menjadi tuan rumah kepada perlawanan-perlawanan rasmi. Kelab Taksim Gazino yang terkenal itu, merupakan pusat kehidupan malam di Istanbul pada tahun-tahun sembilan belas empat puluhan dan lima puluhan, berdiri di sudut Taman Gezi. Kemudian, bangunan-bangunan telah dirobohkan, pokok-pokok telah ditebang, pokok-pokok baru ditanam, dan deretan kedai-kedai dan galeri seni paling terkenal di Istanbul telah ditubuhkan  bersebelahan taman itu. Dalam tahun sembilan belas enam puluhan, saya pernah mengimpikan untuk menjadi seorang pelukis dan mempamerkan kerja-kerja saya di galeri ini. Dalam tahun tujuh puluhan, dataran itu adalah tuan rumah kepada sambutan bersemangat Hari Buruh, yang dipimpin oleh kesatuan sekerja berhaluan kiri dan NGO-NGO; untuk beberapa ketika, saya mengambil bahagian dalam perhimpunan ini. (Pada tahun 1977, empat puluh dua orang terbunuh dalam keganasan yang tercetus akibat provokasi dan huru-hara yang timbul selepas itu.) Pada masa muda,  saya melihat dengan rasa ingin tahu dan keseronokan bagaimana parti-parti  politik –sayap kanan dan sayap kiri, nasionalis, konservatif, sosialis dan sosial demokrat–menganjurkan perhimpunan yang diadakan di Taksim.

Tahun ini, kerajaan telah mengharamkan sambutan Hari Buruh di dataran itu. Berkenaan dengan berek itu, semua orang di Istanbul tahu bahawa berek-berek itu akan berakhir sebagai pusat membeli-belah di satu-satunya ruang hijau yang tinggal di pusat bandar. Untuk melakukan apa-apa perubahan besar ke atas dataran ini dan taman yang mengikat kenangan jutaan manusia tanpa berunding dengan rakyat Istanbul terlebih dahulu adalah satu kesilapan besar Pentadbiran Erdogan ini. Sikap tidak sensitif ini dengan jelas menggambarkan kecenderungan kerajaan ke arah autoritarianisme. (Rekod hak asasi manusia Turki kini lebih buruk daripada sedekad dulu) Tetapi yang memberikan saya harapan dan keyakinan adalah melihat penduduk-penduduk Istanbul tidak akan melepaskan hak mereka untuk mengadakan demonstrasi politik di Dataran Taksim–atau melepaskan kenangan mereka–tanpa sebarang perlawanan.

Orhan Pamuk, novelis Turki yang memenangi Hadiah Nobel pada tahun 2006.

 

Tulisan ini diterjemah oleh Ikram Hamid daripada tulisan terjemahan Ekin Oklap di blog Page-Turner majalah New Yorker.

Erdogan Orhan Pamuk politik Turki

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Cancel Kirim Ulasan