Seorang anak muda mengambil gambar berlatarkan himpunan Bersih 3.0 © http://www.szlihin.com
Seorang anak muda mengambil gambar berlatarkan himpunan Bersih 3.0 © http://www.szlihin.com

Himpunan Kebangkitan Rakyat #KL112 pada hujung minggu lepas meninggalkan seribu suka duka kepada rakyat Malaysia dan ini merupakan rapat umum terbesar yang terakhir menjelang PRU13. Di pihak Pakatan Rakyat, kehadiran ratusan ribu rakyat terdiri pelbagai lapisan masyarakat memberi satu tonik terbaik kepada mereka untuk mendepani pemerintah di PRU13 yang kian hampir.

Bagi pemerintah pula, Perdana Menteri mengubah mood bicara agak lunak apabila berterimakaseh kepada pembangkang dan Akta Perhimpunan Aman yang telah menjamin keamanan di himpunan tersebut. Kejayaan himpunan berlangsung dengan aman ini telah digunakan Najib Razak untuk membuktikan kepada rakyat transformasi politik dan demokrasi sedang berlaku di Malaysia.

Kepala himpunan #HKR112

Namun begitu, kejayaan himpunan ini dipandang sinis oleh beberapa pihak terutamanya kalangan pendokong gerakan masyarakat sivil dan mereka yang neutral.

Mereka agak skeptikal apabila ia diketuai oleh pemimpin parti politik danbukannya di kalangan pemimpin masyarakat sivil atau NGO. Ya, kepala untuk himpunan kali ini ialahTimbalan Presiden PAS, Sdr Mat Sabu dan bukannya Ambiga. Malah sebahagian perarakan ketumbukan rakyat juga diketuai oleh pemimpin politik seperti Azmin Ali di Masjid Negara, Wanita PR di Pasar Seni dan CheguBard di Kg Baru.

Adakah salah parti politik mengetuai perarakan dan himpunan rakyat? Mobilisasi dan gerak kerja #HKR112 ini bukan kerja selama sebulan malah ia bermula tiga bulan lepas yang diketuai oleh pemimpin Pakatan Rakyat yang bergerak di seluruh negara. Jika tiada dokongan kuat parti politik dalam mana-mana demonstrasi atau himpunan maka usah mimpi untuk melihat ratusan ribu yang hadir di Stadium Merdeka pada Sabtu lalu. Media arus perdana tidak mampu lagi untuk menipu rakyat dengan angka palsu dan laporan himpunan gagal mendapat sambutan.

Aku pertama kali menyertai demonstrasi sewaktu demo Anti PPSMI tahun 2009 yang diketuai oleh Pak Samad Said, Arwah Dato Hassan Ahmad dan beberapa NGO seperti Gapena dan PKPIM. Perhimpunan ini didokong kuat oleh PAS terutama Presiden Tuan Guru Hadi Awang yang mengerahkan seluruh ahli PAS yang cintakan bahasa wajib hadir menyokong demonstrasi ini. Unit Amal Pas dikerah sepenuhnya menjaga keselamatan orang ramai sehingga seorang anggotanya ditangkap dan dibelasah oleh polis.

Demonstrasi ini boleh dianggap berjaya mencapai matlamat apabila Perdana Menteri ketika itu, Pak Lah mengambil ketetapan tegas mengkaji semula perlaksanaan PPSMI ekoran bantahan ramai khususnya orang Melayu dan kita melihat hasilnya kini, PPSMI akan dimansuhkan. Nah, jika puluhan ribu orang ramai tidak hadir untuk menjerit di Kuala Lumpur waktu itu maka mustahil untuk pemerintah untuk akur akan suara minoriti kumpulan pencinta bahasa.

Himpunan kotor dan tak jernih

Himpunan #HKR112 juga ditohmah oleh golongan sivil dan neutralista sebagai himpunan kotor dengan agenda politik kepartian dan tidak jernih seperti diinginkan. Himpunan Kebangkitan Rakyat dikatakan Himpunan Pakatan Rakyat sebab banyak melaungkan slogan hancur BN, reformasi, tumbang UMNO dan hidup rakyat di sepanjang perarakan ke Stadium Merdeka. Selain itu, pidato beberapa pemimpin parti politik juga dikatakan tiada pengisian yang baik dan hanya mengulangi fakta lama yang membosankan. Tapi bagi aku, laungan merdeka yang bersemangat oleh DS Anwar Ibrahim dan bacaan deklarasi #HKR112 berjaya membangkitkan mood acara kebangkitan rakyat di Stadium Merdeka.

Aku mengakui himpunan ini merupakan himpunan gerakan politik tetapi ia menarik apabila bergabung dengan gerakan masyarakat sivil lain seperti kumpulan Hijau Lynas,  ANAK, Muafakat, Bersih, Royalti dan SAMM untuk bersatu tekad mendesak pemerintah mendengar tuntutan rakyat. Kita tidak perlu malu mengaku ini gerakan politik yangdiketuai orang politik kerana majoriti yang hadir itu juga adalah ahli parti politik. Sebab itu aku tidak bersetuju dengan kenyataan Ambiga selepas Bersih 3 dulu yang mengkritik orang ramai dan politikus yang melaungkan reformasi dan bukannya Bersih.

Untuk bahasa yang lebih mudah,aku katakan ahli parti politik adalah rakyat dan mereka juga ada hak kebebasan berkumpul dan bersuara yang sama seperti orang lain. Tak perlu nak marah rakyat yang nak laung ‘reformasi, hancur BN, tumbang UMNO dan hancur Najib” kerana itu adalah ekspresi kemarahan rakyat kepada pemerintah. NGO-NGO yang datang juga marah kepada pemerintah dan Stadium Merdeka adalah tempat kemuncak mengekspresi kemarahan selama ini. Kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat juga tidak pernah menyekat gerakan politik UMNO menerusi NGO seperti Perkasa, GAPS dan GPRS untuk berdemo dan mengekspresi kemarahan mereka sebagai menghormati hak kebebasan bersuara rakyat.

Politik dalam institusi demokrasi

Selepas dibenarkan berhimpun di Stadium Merdeka, kita seakan terpukau dengan gaya Najib Razak dan bahasa lunaknya yang berterima kaseh pada Pakatan Rakyat disebabkan keamanan di himpunantersebut. Malah ada yang kata Najib sudah mula mendakap bantal demokrasi! Orang yang percaya propaganda ini mungkin baru pertama kali ke demonstrasi dan tak sempat merasa gas pemedih mata!

Kebanyakan golongan masyarakat sivil dan neutral ini mahu hak kebebasan bersuara seperti termaktub dalam Perkara 10 diamalkan di Malaysia secara meluas. Tapi kita jangan lupa negara kita masih ada undang-undang mengongkong rakyat seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan, AUKU, Akta Keterangan dan Akta Hasutan. Perjuangan untuk memerdekakan rakyat daripada akta-akta yang mencengkam ini adalah melalui gerakan politik di institusi demokrasi yakni di Parlimen.

Nak atau tidak untuk mengubah lanskap sistem demokrasi adalah melalui jalan Parlimen. Untuk memasuki Parlimen, anda perlu menyertai parti politik dan menang pilihanraya. Ahli politik yang menang pilihanraya akan dilantik menjadi Menteri atau Perdana Menteri. Kuasa yang dimiliki ahli politik ini mampu untuk menggubal undang-undang dan pastinya hak kebebasan berhimpun dan bersuara ini mampu untuk dilaksanakan. Kerajaan Pulau Pinang sebagai contoh telah mewujudkan Speaker Corner di Padang Kota Lama dengan kuasa politik negeri yang ada.

Pasca #HKR112 bukan masanya untuk kita saling tuding jari siapa yang patut “lead” atau “claim”himpunan ini kotor dan tak suci. Tapi apa yang lebih penting adalah memperkukuhkan kerjasama dan muafakat antara gerakan masyarakat sivil dan parti politik untuk menuntut perubahan dan sistem yang lebih baik untuk rakyat Malaysia.

Jika semua pihak memainkan peranan masing-masing di bawah kesatuan yang sama inginkan perubahan kerajaan dan sistem di Malaysia, saya yakin masih ada sinar dan harapan untuk Malaysia yang baharu. Inikalilah !

Ikhwan Hafiz adalah seorangJurutera, Alumnus Sekolah Politik dan Akademi Pak Sako.

Anwar Ibrahim Azmin Ali CheguBard Dato Hassan Ahmad Gapena Hadi Awang Najib Razak Pak Samad Said PAS PKPIM PPSMI

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Cancel Kirim Ulasan